22. Volgt gas de olieprijs?
Terwijl de analisten uitlegden waarom de olieprijs zou oplopen naar $150 of meer, zakte op 12 juli de olieprijs plotseling in elkaar. Zal gas nu volgen?
OPEC had net een rapport uitgebracht over de groei van de oliemarkt, de prognose was iets naar beneden bijgesteld, maar toch zou de wereldconsumptie nog oplopen naar 102,9 miljoen vaten per dag in 2023 en de druk op de markt zou hoog blijven. Het International Energy Agency (IEA) had ook net een voorspelling gedaan, zij kwamen uit op 101,6 miljoen vaten per dag in 2023.
Maar plotseling begonnen beleggers hun “bullish long positions” af te bouwen, de vrees voor prijsverlagingen kreeg de overhand. Net zo goed als dat de verwachting van een hogere prijs de marktprijs had opgestuwd, zo drukte de toenemende vrees voor prijsval de marktprijs nu naar beneden. De verdere groei van het aantal Amerikaanse boorputten, de Rig Count; de toenemende demand destruction; de kans op recessie en de oplopende voorraden werden nu de leidende indicatoren. De vrees voor olietekorten vanwege de Russische aanval op Oekraïne en de daarop volgende sancties begon weg te ebben en de groeicijfers van OPEC werden blijkbaar niet geloofwaardig geacht.
En gas dan?
Kan dat ook met de gasprijs gebeuren? Op dit moment is er nog geen tekort op de markt, als je maar betaalt…. De vraag is groot maar het aanbod ook. De Russische aanvoer naar Europa via de pijpleidingen liep weliswaar terug, maar de LNG aanvoer vanuit de VS groeide snel en Europa heeft de infrastructuur voor LNG snel verbeterd.
De onzekerheid over wat er in de toekomst gaat gebeuren is nu de prijsopdrijvende kracht. De kopers betalen veel geld voor zekerheid. De marktpartijen stappen af van het kopen op de spotmarkt en gaan weer voor de zekerheid van de langere termijn contracten. Ieder doet dit jaar zijn best voorraden aan te leggen, ook om de onzekerheid te reduceren. Tegelijkertijd is er ook in het gasgebruik demand destruction, bv. Nederland verbruikte in de eerst 5 maanden van 2022 bijna 40% minder gas dan vorig jaar. Maar aan de productiekant is er juist uitbreiding, ieder die kan produceren doet nu mee in de zeer lucratieve markt. De nog jonge LNG markt ontwikkelt zich razendsnel, vraag en aanbod jagen elkaar op.
Het is goed mogelijk dat als straks de grote gebruikers voorzien zijn van veilige contracten én de voorraden op orde zijn én de wereldvraag wat terugvalt, dat de verkopers elkaar gaan verdringen en dat de prijs van gas dan in elkaar zakt. De optimistische boodschap van Gasunie “wij kunnen de winter doorkomen zonder Russisch gas” is al een eerste indicatie dat de paniek aan het wegebben is.
Door de crisis is het investeren in besparing extra aantrekkelijk geworden en de investeringen in hernieuwbare alternatieven blijven hoog. Alleen al de markt van zonnecellen groeit de komende jaren naar $124 miljard omzet. In 2021 werd 168.000 MW aan PV vermogen geplaatst, dat zal de komende jaren nog verder groeien. De markt van windenergie gaat binnenkort ook door de $100 miljard, er wordt nu 100.000 MW per jaar geïnstalleerd. Elektrisch rijden groeit snel door en de waterstofmarkt komt nu ook op gang. Dit alles zal leiden tot een kleinere markt voor olie en gas, dat gaat vroeg of laat de prijs van fossiel beïnvloeden - maar wanneer precies?
De komende maanden zullen we zien wat er gebeurt. De gasmarkt is zeker veranderd, de afhankelijkheid van gasleidingen is dankzij Rusland opeens veel minder geworden. LNG tankers varen naar de haven waar het meest geboden wordt. Hoe dit doorwerkt naar de strijd tussen de beren en de stieren is dagelijks te volgen op sites als Oilprice, compleet met opgewonden commentaren. Mijn schatting: de gasprijs gaat zakken in oktober en olie blijft onder €100. Maar met schattingen zit ik er meestal naast…
Toe lezer: subscribe even (gratis natuurlijk)
Relevante links:
Naar de download van het OPEC rapport van juli.
De IEA prognoses voor 2023 met de voorspelling van 101,6 miljoen vaten per dag.
Baker Hughes over de rig counts .
Over de gasopslagen in de EU en daarbuiten.
Over de investeringen in gas .
IEA over de investeringen in wind
==
update 13 feb. 2024: WTI nu op $77,40 en Natural Gas (Henry Hub) gezakt naar $1,76 per MMBTU en onze TTF €26,115.
update 4 augustus: WTI nu sinds lange tijd onder $90,- !